Home / Noutati / ZIUA ARMATEI, SĂRBĂTORITĂ LA LUDUŞ

ZIUA ARMATEI, SĂRBĂTORITĂ LA LUDUŞ

 

 

În acest an, Ziua Armatei Române a fost marcată la Luduş, miercuri, 25 Octombrie, printr-un ceremonial desfăşurat la Monumentul Soldatului Român din parcul Primăriei, la iniţiativa primarului Cristian Moldovan şi a colonelului(r) Sever Popovici, preşedintele subfilialei luduşene a Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război.

 

 

Festivităţile au început cu intonarea Imnului de Stat al României, au continuat cu slujba de pomenire a eroilor armatei române, cu o scenetă istorică, a eroului necunoscut și a vibrantelor sale mesaje de rămas bun adresate urmașilor eroilor, din linia frontului, de sub ploaia de gloanțe, lăsându-le moștenire libertatea patriei, dar și dorința fierbinte ca, niciodată, atacurile inamice să nu mai umbrească cerul senin al națiunii române. O scenetă istorică cu doar două personaje dar, în fapt, o scenă reală petrecută în sute de mii de familii de pe cuprinsul țării, în timpul luptelor, o scenă între fiul soldat pregătit să plece pe front și mama sa, căreia îi va scrie gândurile sale, însoțite de ecoul gloanțelor de pe câmpul de luptă, la datorie.

 

 

Soldatul, plutonierul adjutant Viorel Mornea (rostind versuri proprii și versuri populare de luptă), și mama ostașului în scenetă, inimoasa elevă ludușeancă Emiliana Mărginean, au dat viață unui moment istoric primit cu emoție de întreaga asistenţă, moment datorat protopopului de Luduș, Lucian Voșloban, culminând cu momentul de reculegere păstrat în memoria militarilor români căzuţi la datorie pentru reîntregirea Patriei, pentru libertatea neamului românesc şi pentru înlăturarea regimurilor fasciste din Europa, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

 

 

Ca semn de omagiere a Armatei Române, în acordurile solemne ale Imnului Eroilor, au fost depuse coroane de către delegaţiile reprezentând A.N.V.R., Primăria Oraşului Luduş, Consiliului Judeţean Mureş, Ministerul Administraţiei şi Internelor, prin Poliţia şi Jandarmeria din Luduş, Spitalului Orăşenesc “Dr. VALER RUSSU”, organizaţiile locale ale PSD, UDMR, PNL, Fabricii de Zahăr – TEREOS România, instituţiilor de învăţământ preşcolar şi preuniversitar din oraş, AQUASERV Luduş.

 

 

Un alt moment emoţionant, primit cu admiraţie de întreagă asistenţă, a fost oferit de grupurile de preşcolari şi elevi veniţi să depună flori în semn de recunoştinţă faţă de cei care şi-au jertfit viaţa pentru viaţa urmaşilor. Am remarcat prezenţa la festivităţi ai oficialilor administraţiei locale şi judeţene şi liderii politici judeţeni şi locali.

 

 

Atmosfera festivă a zilei a fost întărită de drapelele roşu, galben şi albastru, de garda de onoare alcătuită din militari ai Subunităţii de Intervenţie Jandarmi Luduş, care au străjuit Monumentul Soldatului Român, de uniformele de gală purtate de reprezentanţii Administraţiei şi Internelor.

 

 

 

 

A consemnat

Dan Luduşan

 

Foto: Sebastian Căpuşan

About radiotransilvania