Home / Noutati / Tineri din protopopiatele Eparhiei Alba Iulia, inclusiv din Protopopiatul Luduş, prezenţi la ITO 2017 de la Iaşi

Tineri din protopopiatele Eparhiei Alba Iulia, inclusiv din Protopopiatul Luduş, prezenţi la ITO 2017 de la Iaşi

 

 

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, aproximativ 100 de tineri ortodocși, reprezentând cele două județe ale Arhiepiscopiei, Alba şi Mureş, coordonator părintele Ioan Florea şi responsabil de grup Teofil Slevas, au participat în perioada 1 – 4 septembrie 2017 la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din toată lumea, de la Iaşi, care a fost gazda întâlnirii a peste 7000 de tineri ortodocşi din toate eparhiile Patriarhiei Române şi reprezentanţi ai unor Biserici Ortodoxe surori din Republica Moldova, Ucraina, Grecia, Serbia, Albania, Macedonia, Franța, Germania, Belgia, Italia, Spania, Portugalia, Irlanda, Marea Britanie, Elveția, Turcia, Iordania, Siria dar și de pe continentul African.

 


După un drum lung în timpul căruia au cântat și s-au rugat, tinerii au ajuns la Iaşi, s-au cazat în căminele studențești puse la dispoziție de organizatori, apoi având în fruntea lor steagul cu stema Arhiepiscopiei Alba Iulia au participat la deschiderea oficială a întâlnirii. Manifestarea a debutat cu o slujbă de Te Deum, după care a fost intonat imnul național și au fost prezentate delegațiile participante. Fiecare dintre delegații a fost reprezentată de trei tineri îmbrăcați în costume populare, care au ținut în mâini steagul ITO, steagul țării din care vin și steagul eparhiei. Moderatorii festivității de deschidere – jurnalistul Daniel Buzdugan și Roxana Chebac – au făcut o prezentare succintă a fiecărei delegații, după care a urmat cuvântul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române și cuvântul Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

 


A doua zi a Întâlnirii Internaționale a Tinerilor Ortodocși (ITO) a fost dedicată discuțiilor pe grupuri. La universitățile și liceele din Iași au fost organizate dimineață două sesiuni de dezbateri, activităţi de interacţiune socială şi jocuri. În cea de a doua parte a zilei, a avut loc conferinţa susţinută de părintele Constantin Necula de la Facultatea de Teologie din Sibiu și moderată de jurnalistul Daniel Buzdugan. Evenimentul s-a desfășurat în Grădina Palas și a avut tema „Tânărul în căutarea libertății”. “Libertatea şi iubirea nu răspund la întrebarea Ce?, ci la întrebarea Cine?, iar răspunsul este Hristos. Adevărata libertate ține de capacitatea de a fi împreună cu El în permanență. Adevărata libertate înseamnă să îl ai pe Hristos. În seara aceasta vă mulţumesc că aţi venit să mărturisiţi că sunteţi parte vie a Bisericii”, a transmis părintele Necula miilor de tineri prezenţi la conferinţă.

 


Duminică, 3 septembrie 2017, tinerii au participat la Sfânta Liturghie, oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Andreas, Mitropolit de Arkalochori, Castelios şi Vianis, împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei și alți ierarhi din țară și străinătate. După masă, tinerii au participat în Parcul Expoziției din Iași, unde s-au desfășurat „Festivalul Bucuriei” și „Târgul Meșterilor Populari”, în cadrul căruia au avut loc și ateliere demonstrative. „Festivalul Bucuriei” a adus în fața publicului cântece și dansuri populare prezentate de tineri din Arhiepiscopia Iașilor, membri ai filialor ATOR și ASCOR Iași. Tot duminică la prânz, în Amfiteatrul din Grădina Botanică, a fost organizat un spectacol de muzică folk.

 

 

Apoi, tinerii au pornit pe străzile Iașului într-un marș numit „Marșul tinereții”. Traseul pe care s-a desfășurat manifestația a fost: Parcul Copou – Biblioteca „Mihai Eminescu”, Bulevardul Independenței, Mănăstirea Golia, Biserica Sfântul Nicolae Domnesc, Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt. Punctul de sosire al tinerilor a fost Catedrala Mitropolitană, unde a fost cântat Paraclisul Maicii Domnului.. Evenimentul s-a încheiat cu obișnuita citire a rugăciunilor de seară, după care tinerii au luat cina și s-au îndreptat către Palatul Culturii unde are loc Concertul extraordinar cu care se încheie cea de-a treia zi de la ITO 2017.

 


Evenimentul s-a încheiat luni, 4 septembrie, printr-o impresionantă festivitate, în cadrul căreia a fost adresat mesajul către tineri al Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan și predarea ștafetei eparhiei care se anunță ca organizator pentru 2018.

 


Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi se încadrează în seria manifestărilor organizate în anii 2013 și 2014 la Baia Mare, în 2015 la Cluj și în 2016 la București, şi are drept scop Crearea cadrului în care tinerii să poată găsi modele și trăi experiențe formatoare care să-i apropie de/invite în Biserică prin împărtășirea valorilor creștin ortodoxe și încurajarea dialogului dintre grupurile de tineret din țară și străinătate.

 

 

A consemnat

Pr. Ioan Florea

About radiotransilvania