Home / Noutati / Panoramic ludușean! Grupaj realizat de Ioan Andreiu Borgovan.

Panoramic ludușean! Grupaj realizat de Ioan Andreiu Borgovan.

 

Întâlniri ale primarului cu cetățenii

În această toamnă a fost reluată seria de audiențe colective ale cetățenilor din fiecare cartier al orașului. În echipa primarului Cristian Moldovan au fost incluși membrii ai executivului cu atribuții în domeniul gospodăririi orașului. Au fost prezenți la întâlniri Sorinel Tripon, Kis Istvan, Liviu Popa, Liviu Botezan, Cornel Boitoș și Gelu Oaneș (Aquaserv), Florin Hambețiu (Ecosal) și reprezentanți ai Poliției orașului. Până acum s-au desfășurat un număr de cinci întâlniri, urmând ca până în 23 noiembrie să se mai desfășoare încă 18 întâlniri în toate cartierele, inclusiv Gheja, Roșiori și Avrămești.

 

1

 

Problematică diversă

Având experiența pozitivă a precedentelor întâlniri cu primarul orașului, cetățenii s-au prezentat cu încredere știind că îtâiul edil al urbei și membri executivului își notează toate solicitările făcute și chiar le rezolvă pe cele mai multe dintre ele. Prima întâlnire a avut loc în cartierul Viitorului lângă farmacia Sandra, apoi au urmat întâlnirile din cartierul Independenței, BIG, Luduș Est și Luduș-Est Grigorescu.
În cartierele de blocuri oamenii au reclamat insuficiența locurilor de parcare. Primarul știa de această solicitare și a informat pe cetățeni că în această perioadă vor fi extinse cele actuale și se vor amenaja altele noi. În zona farmaciei Sandra, parcarea se va extinde cu încă 50-60 de locuri. Numărul autoturismelor este în creștere continuă și în consecință executivul va aloca mai mulți bani de la buget pentru parcări noi. Un alt proiect important care va duce la salubrizarea zonelor de colectare a deșeurilor este montarea unor ghene îngropate în cartierele Dacia, integral și în Viitorului și Independenței, parțial în prima etapă. Este un proiect util, dar costisitor și realizabil doar în anul următor. Toaletarea arborilor din jurul blocurilor naște de obicei multe discuții între colocatari. Primăria poate să taie arborii, dar numai cu aprobarea majorității. Mai sunt probleme cu deranjul făcut de tineri după căderea întunericului, apoi starea unor trotuare dgradate, facturarea apei meteorice și încă altele, mai mici sau mai mari, dar importante pentru comunitate. „Suntem angrenați în multe lucrări de construcție în oraș pentru că anul acesta am primit fonduri însemnate de la Guvernul României și ne străduim să rezolvăm toate problemele orașului” ne-a declarat primarul Cristian Moldovan.

 

Conferință preoțească de toamnă
Săptămâna trecută s-a desfășurat la Luduș, în Protopopiatul păstorit de preotul Lucian Voșloban, conferința preoțească de toamnă, prima dintr-un ciclu inițiat de Arhiepiscopia ortodoxă a Albei Iulia. Evenimentul a fost onorat de I.P.S Arhiepiscopul Irineu care a fost prezent și la sfințirea bisericii din Cipăieni. Au participat preoții din Protopopiat, inclusiv preoții de la Mănăstirea Cipăieni și Schitul Răzoare.

 

2

 
O temă de actualitate
La această conferință, tema propusă a fost „Chipuri luminoase de păstori duhovnicești români. Suntem epigonii sau inițiatorii fideli ai lor?”, o temă interesantă și de actualitate. În mod firesc, această conferință a fost prezidată de ÎPS Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, dar mai înainte s-a oficiat slujba de Te Deum de către preoții Constantin Savu, Silviu Feier și Viorel Ormenișan. Tot ei au conferențiat și despre părintele Arsenie Boca (C-tin Savu), părintele Ioan Iovan (S. Feier) și Meletie Manolache (V. Ormenișan). Conferința a fost vie, pentru prima dată s-a folosit expunerea liberă, s-au abordat subiecte interesante în legătură cu impactul pe care cei trei părinți duhovnicești îl au asupra preoților și credincioșilor. S-a vorbit despre fenomenul Arsenie Boca și despre modul în care ne putem apropia de viețile acestor mari duhovnici. Despre importanța acestora a vorbit ÎPS Irineu care a dat sfaturi preoților și a accentuat importanța legăturii sufletești pe care preoții trebuie să o aibă cu credincioșii. S-a vorbit și despre acești trei părinți duhovnicești care nu sunt sfinți, chiar dacă mulți credincioși îi consideră așa. Spunea ÎPS Irineu că „Orice sfânt se naște adeseori și din iubirea unora, dar și din controversele altora. Este mai bine să fie o discuție vie pe o anumită temă pentru că astfel se clădește credința. Harul tot iese la suprafață dacă este de la Dumnezeu și astfel va rezista”.

 

TOAMNA LUDUȘEANĂ.

Primăria și Consiliul Local Luduș a organizat în perioada 23-25 octombrie o tradițională sărbătoare pentru oraș și pentru localitățile învecinate. Și la această ediție, Asociația Culturală „Tradițional de Transilvania” din Cluj-Napoca condusă de Ioan Gorgan, a asigurat participarea unor creatori de artă populară și interpreți de muzică populară și ușoară. „Am organizat această manifestare dorită de ludușeni fără a face apel la bugetul local în această perioadă când banii încasați de la contribuabili și cei primiți de la guvern îi utilizăm pentru realizarea proiectelor edilitare pe care le derulăm”, a declarat primarul Cristian Moldovan.

 

3

 
În prima zi, vineri, au urcat pe scena instalată în Piața Mare, Ansamblul „ȘIREAGUL” din Miheșul de Câmpie și Ansamblul folcloric DOINA SĂRMAȘULUI, în premieră la o manifestare din Luduș. Au fost anunțate concursurile „Zacusca anului”, „Morcovul anului” și „Dovleacul anului”, după care au evoluat dansatorii de la Ansamblul HAJDINA și solista de muzică populară Ioana Covaci.
Au urmat Ansamblurile Transilvania Luduș, Tradiții Uiorene din Ocna Mureș, Izvorașul Turenilor din Tureni și soliștii Iulia Lung, Monica Pârlea și Ana Georgeta Balla.
Sâmbătă a fost sărbătorită „Ziua Recoltei” prin prezentarea standurilor cu produse agricole și concursul de gătit la ceaun la care au participat un număr de zece echipe. Materialul de bază al produsului a fost asigurat de organizatori, echipele contribuind doar cu ingredientele secrete și cu talentul lor. Momentele muzicale au fost oferite de recitalurile trupei NEXT BAND LIVE, Florin Săsărman și Mike Zetter. Au fost decernate premiile „Ceaunul de Aur”, „Dovleacul anului” ale căror clasamente le publicăm în numărul următor, după care a urmat momentul unor sponsori importanți: TEREOS și LEONI.
În ciuda vremii, atmosfea a fost încălzită de trupa de rock ATMOSFERA și de recitalul extraordinar al trupei DIRECȚIA 5. Programul a fost încheiat de Dj. Ionuț Bucur într-o discotecă în aer liber.
Duminică a fost ziua dedicată cântecului și jocului popular. Conform tradiției, programul a fost deschis de evoluția unor tineri care aspiră la consacrare artistică în acest domeniu. Au fost prezente și Ansamblurile TEZAUR din Papiu Ilarian și ARDEALUL Luduș în momente de folclor autentic, au fost și recitalurile soliștilor Valentina Teanc, Denisa Baghiu, Roxana și Septimiu Pop, Delia Molnar, Ovidiu Nechita și Aurel Șuteu.
Au fost trei zile în care spectatorii s-au bucurat de genul muzical preferat în ambianța specială a noii piețe a orașului. Nu în ultimul rând au fost apreciate concursurile și standurile cu vânzare a produselor specifice. De altfel, organizatorii pregătesc pentru ediția următoare mai multe momente de sărbătorire a toamnei și a tradițiilor populare.

A consemnat
Ioan A. Borgovan

Sursa: PUNCTULwww.punctul.ro

About radiotransilvania