Home / Noutati / La Luduș, după 55 de ani, tot tineri și optimiști

La Luduș, după 55 de ani, tot tineri și optimiști

 

Este adevărat că după cinci decenii și jumătate care au trecut de la absolvirea liceului, colegii sunt mai puțini tineri, dar sunt mai optimiști ca niciodată.

 

 

Născuți în anii războiului, trecuți prin „cenușa” mai multor regimuri politice, ei sunt convinși că vor parcurge cu bine și etapa senectuții. Au fost prezenți în cadrul pitoresc și primitor al barului Rustic din Luduș, 18 din cei 40 de absolvenți ai Școlii Medii Mixte Luduș. I-am consemnat în ordinea sosirii lor la întâlnire, cu numele lor din catalog: Achim Ana, Rusu Ana, Fanea Maria, Cormoș Ioan, Felvinți Iolanda, Fanea Eugenia, Călugăr Mihail, Rizoli Florentina, Giurgea Lucreția, Răileanu Aurel, Popa Flaviu, Stuparu Maria, Marian Ana, Man Dorina, Jeleru Ioan, Biriș Valer, Mureșan Eugenia și Mitru Cirhagău.

Alături de aceștia au fost prezenți și zece soți și soții care au devenit și ei membri dragi ai promoției anului 1962. S-au depănat amintiri, s-au amuzat de întâmplări vechi, dar s-au gândit și la cei 22 de absenți, unii plecați definitiv într-o lume mai bună și mai dreaptă, alții care pot să participe la următoarea întâlnire din ultima zi de joi a lunii august 2018.

„Spovedania” 

În acest an nu a mai constituit o surpriză prezența colegei Lucreția Giurgea cu un nou roman.

Rezidentă în SUA (Florida), Ioana Giurgiu, pseudonimul Lucreției Giurgea –Alexandru se impune în lumea literară a diasporei cu forța și profunzimea talentului său scriitoricesc. După romanele Viața ca un vis (două volume) – 2013, A doua viață. Experimentul Phoenix – 2016 și Proasta – 2016 apărute la editura Călăuza v.b. Deva, anul acesta a publicat romanul Spovedania, la aceeași editură specializată pe editarea scriitorilor români care trăiesc și scriu în străinătate.

Prezentat în cadrul Festivalului SIMFEST de la Tîrgu Mureș, romanul s-a bucurat de interesul cititorilor prezenți la festivitatea de lansare. Romanul a fost prezentat de Mariana Pîndaru Bîrgău de la Editura Călăuza. Prof. Olga Răileanu afirmă că „Romanul este o radiografie – document a vieții celor care au suportat, înainte de 1989, umilințe ajunse uneori până în cele mai ascunse și intime cotloane ale trăirilor lor”. Lucreția Giurgea Alexandru ne-a declarat că  „Lucrez la un nou roman pe care sper să vi-l ofer în vara anului viitor”.

 

 

 

A consemnat

Ioan A. BORGOVAN

 

Sursa: PUNCTULwww.punctul.ro

About radiotransilvania