Home / Noutati / EROII PATRIEI, POMENIŢI LA LUDUŞ !

EROII PATRIEI, POMENIŢI LA LUDUŞ !

 

Manifestările de la Luduş de pomenire a eroilor români care s-au jertfit pentru apărarea gliei şi credinţei strămoşeşti, pentru reîntregirea neamului au început la Monumentul Eroilor, din cartierul Gheja, au continuat la Monumentul Eroilor, din vechiul centru civic al oraşului şi s-au încheiat la statuia lui Mihai Viteazul, din Piaţa Unirii. Respectând un mai vechi obicei local, enoriaşii din Gheja au ieşit din biserică, după Sfânta Liturghie rânduită pentru Praznicul Înălţării Domnului şi, împreună cu părintele protopop Lucian Voşloban, cu preoţii Mihai Cercel, din parohia ortodoxă Luduş I şi Gheorghe Oltean, din Zau de Câmpie, s-au îndreptat spre Monument, în sunetul solemn al clopotelor, având în frunte patru prapori împodobiţi cu colaci şi ştergare ţărăneşti. Acolo, au participat la slujba de parastas, în timpul căreia au fost evocaţi eroii ghejeni, fiecare după numele său, au ascultat emoţionantul program de versuri şi cântece patriotice prezentat de elevii clasei a III-a, pregătit sub îndrumarea doamnei învăţătoare Ana Achim, şi-au cinstit eroii, depunând coroane şi păstrând un moment de reculegere. După încheierea ceremonialului religios, numeroşii oaspeţi, copiii şi adulţii localnici au fost serviţi, după tradiţie, cu felii de cozonac şi sucuri de fructe, iar familia Man le-au dăruit copiilor pacheţele cu prăjituri.


 10417651_648405985243860_6490551087850106758_n


În pregătirea manifestărilor de Ziua Eroilor Patriei, la iniţiativa primarului Ioan Cristian Moldovan şi a consilierului său, domnul Liviu Botezan, pe soclul Monumentului Eroilor, din Luduşul vechi, au fost fixate patru plăci de marmură neagră, pe care sunt încrustate numele a 108 militari ai Armatei a IV-a Română, morţi pentru eliberarea Luduşului în toamna anului 1944. Ceremonialul de la acest Monument a cuprins intonarea Imnului de stat al României, slujba de pomenire, oficiată de părintele protopop Lucian Voşloban împreună cu un numeros sobor de preoţi, depuneri de coroane şi păstrarea unui moment de reculegere.

La cele două monumente au depus coroane reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Mureş, Primăriei, Ministrului Afacerilor Interne, ANVR şi ANCMRR, Poliţiei Locale, instituţiilor de învăţământ, Administraţiei Fiscale, ai societăţilor comerciale Zahărul Luduş, Unirea şi Rosal Grup, ai organizaţiilor locale ale PNL, PSD, UDMR, PDL şi PRM. Garda de onoare a fost asigurată de Jandarmeria Luduş. O delegaţie a organizaţiei locale a Partidului România Mare a depus o coroană de flori şi la statuia lui Mihai Viteazul, primul unificator de neam şi Ţară Românească. Prin grija actualului executiv al Primăriei, în curând vor începe lucrările de reabilitare a cimitirului eroilor români şi sovietici căzuţi în timpul celui de Al Doilea Război Mondial pentru eliberarea Luduşului de sub vremelnica ocupaţie nazistă şi horthystă.

 


Album foto pe pagina de Facebook, Radio Transilvania Luduş la următorul link:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.648403231910802.1073741840.573324379418688&type=1

 


 

 

A CONSEMNAT,

MIRCEA GHEBOREAN

About radiotransilvania