Home / Noutati / EROII DE LA OARBA DE MUREȘ NICIODATĂ NU VOR FI UITAȚI!

EROII DE LA OARBA DE MUREȘ NICIODATĂ NU VOR FI UITAȚI!

 

Locuitori din satele Oarba de Mureș, Sfântul Gheorghe și din orașul Iernut, din alte așezări mureșene și de pe întregul cuprins al României, ba chiar și români din diaspora, care nu au uitat că sunt urmași ai eroilor români din Al Doilea Război Mondial, militari activi din structuri ale Ministerului Apărării Naționale, ale Ministerului Afacerilor Interne, militari în rezervă, preoți slujitori ai Domnului Iisus Hristos, oficialități din administrația județului Mureș, primari și politicieni, senatori și deputați din Parlamentul României, tineri din Organizația Noua Dreaptă, artiști amatori și profesioniști din zone etno-folclorice din Moldova, Oltenia, Muntenia și Ardeal, uniți prin iubirea lor sinceră și curată pentru patria română și neamul românesc, s-au întâlnit la Oarba de Mureș sâmbătă, 15 august 2015, la chemarea domnului Ciprian Istrate, ca împreună să cinstească, prin rugăciuni și imnuri de slavă, memoria celor 11.000 de militari români care s-au jertfit în luptele de la Oarba și Iernut, în septembrie-octombrie 1944, pentru ca următoarele generații de români să poată trăi în libertate, pace și unitate națională.

 

DSCN1723

 

 
La ora treisprezece a început ceremonialul militar și religios de la Monumentul Eroilor. După momentul festiv de întâmpinare al oficialităților și după prezentarea documentatei evocări a eroicelor lupte de la Oarba de Mureș, evocare datorată domnului maior Sergiu Colceriu, de la Brigada 6 Operații Speciale, moderator al întregului ceremonial, bardul mureșean al cântecului popular patriotic Ciprian Istrate a înălțat spre sufletele celor prezenți și spre cele patru zări ale sfântului pământ românesc Imnul Național ,,Deșteaptă-te, române!’’, ca o chemare și un îndemn la neîncetată veghe asupra destinului națiunii române, asupra primejdiei de război și de atacuri teroriste care se apropie tot mai amenințător de hotarele României și ale Uniunii Europene.

 

DSCN1724

 

 
La slujba de Te Deum și de pomenire a eroilor, oficiată de părintele protopop Lucian Voșloban, împreună cu preoții ortodocși Ionuț Buda, Silviu Feier, Mircea Mareș, Ilie Adrian Cucui și preotul greco-catolic Vasile Iagăr, au luat parte direct, în nume propriu și în numele comunităților pe care le reprezintă, senatorul Marius Pașcan, deputații Vasile Gliga și Florin Urcan, Lucian Goga, prefectul județului Mureș, Ovidiu Dancu, vicepreședinte al Consiliului Județean, colonel Valentin Iacob, de la Brigada 6 Operații Speciale ,,Mihai Viteazul’’, locotenent colonel Tiberiu Filipaș, de la Inspectoratul Județean de Jandarmi Mureș, locotenent colonelul Vasile Dăscăliuc, de la Gruparea de Jandarmi Mobilă Tîrgu Mureș, alți ofițeri activi, maiorul (r ) Vasile Tohănean, profesorul Ștefan Someșan, inspector Școlar general la I.Ș.J Mureș, primarii Ioan Nicoară (Iernut), Nicolae-Sorin Megheșan (Târnăveni), Ioan Mocean (Sărmașu), Victor Prodan (Ungheni), Marian Palaghie (Ogra), Marinel Bonț (Iclănzel), Vasile Cornea, fost primar al Iernutului, inițiator al Taberei de sculptură din incinta sacră a Monumentului și a Cimitirului Eroilor, precum și văduve de veterani de război, cadre didactice, consilieri locali, delegați sătești, prim-curatori parohiali, lideri politici și ai unor instituții descentralizate, octogenari care în 1944 au fost copii și martori a tot ceea ce s-a petrecut atunci la Oarba de Mureș.

 

DSCN1725

 

 
În liniștea izvorâtă din creștinescul sentiment de recunoștință, grupuri de militari activi însoțiți de delegațiile oficiale reprezentând Instituția Prefectului, Consiliul Județean Mureș, Garnizoana Târgu-Mureș, Direcția Județeană de Informații, Serviciul de Telecomunicații Speciale Mureș, Inspectoratul Județean de Jandarmi, împreună cu celelalte structuri din județul Mureș al Ministerului de Interne, Parlamentul României, Școala Gimnazială Iernut și Inspectoratul Școlar Județean Mureș, Administrația Județeană a Finanțelor Publice, Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (prin Unitatea de Administrare Mureș), Agenția Națională de Plăți pentru Agricultură, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă și Casa Județeană de Pensii, Primăria și Consiliul Local Iernut, Primăria Municipiului Târnăveni, Filiala Mureș a Partidului Social Democrat, Organizația Iernut a Uniunii Naționale pentru Progresul României – UNPR, Asociația Intercomunitară ,, Iernuțeana’’, Societatea Națională de Gaze Naturale – Termocentrala Iernut, Organizația Noua Dreaptă Mureș au depus la Monumentul Eroilor coroane din brad natural și flori în culorile Drapelului Național al României.
Parada Gărzii de Onoare a Garnizoanei Târgu-Mureș a încheiat, într-o notă optimistă, ceremonialul militar și religios de la Monumentul Eroilor.

 

DSCN1730

 

 
Întâlnirea de la Oarba de Mureș, din 15 august 2015, a continuat cu Festivalul de Cântec Popular Patriotic ,,La Oarba și la Iernut’’. Pe scena în aer liber amenajată la poalele dealului Sângeorgiu, loc sfințit de sângele celor 11.000 de eroi români și a celor 20.000 de răniți și mutilați în timpul celor mai crâncene bătălii pentru eliberarea pământului românesc cotropit vremelnic de armate ale Germaniei hitleriste și ale Ungariei horthyste, au urcat, la invitația organizatorului festivalului, maiorul (r) Ciprian Istrate, senatorul Marius Pașcan, deputații Vasile Gliga și Florin Urcan, prefectul Lucian Goga, Ovidiu Dancu, vicepreședinte al Consiliului Județean, primarii orașelor Iernut, Târnăveni, Sărmașu, Ungheni, prof. Ștefan Someșan, inspector școlar general. Onorându-și rolul de gazdă, domnul Ioan Nicoară le-a urat bun venit oficialităților invitate, pelerinilor și artiștilor veniți să-i celebreze pe eroii români trecuți în nemurire, a mulțumit organizatorilor care au pregătit buna desfășurare a festivalului. Prefectul dr. Lucian Goga a declarat: ,,În această sfântă zi de Adormire a Maicii Domnului, vă felicit pe toate și toți care purtați prenumele și numele de Maria, Mariana, Marilena, Marian. Vă îndemn să-i slăvim pe toți cei 15.000 de eroi români care s-au jertfit pentru eliberarea județului Mureș, să cultivăm în sufletele copiilor și nepoților noștri sentimentul de veșnică recunoștință față de eroii neamului și față de întreaga Armată română’’.

 

DSCN1728

 

 
În mesajul Consiliului Județean Mureș, prezentat de vicepreședintele Ovidiu Dancu s-a precizat: ,,Festivalul de la Oarba de Mureș este o dovadă că noi, mureșenii, nu ne uităm istoria și că cinstim memoria celor care s-au jertfit pentru ca noi să ne putem bucura de libertate. Consiliul Județean Mureș vă oferă garanția că Festivalul Cântecului Popular Patriotic ,,La Oarba și la Iernut’’ va fi promovat în cadrul amplului proiect de candidatură a Municipiului Târgu Mureș la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021, alături de alte valori culturale din zonele Sighișoara, Sovata, Valea Mureșului și Valea Gurghiului. Avem în proiect să preluăm Complexul Eroic Oarba de Mureș în administrarea Consiliului Județean, fapt ce va crea noi posibilități de îngrijire, reamenajare și de includere a sa în trasee turistice de interes național și european’’.

 

 

DSCN1729

 

 
În deschiderea programului artistic, Ciprian Istrate a mărturisit, vădit emoționat: ,,În această zi sfântă, ora exactă a cântecului popular patriotic românesc se dă aici, la Oarba de Mureș, unde fiecare centimetru pătrat de pământ a fost sfințit cu sângele eroilor români pe care îi celebrăm astăzi. Este o zi mare cum mare este și sufletul interpreților care au venit să vă întărească cugetele și să vă binedispună. Este o zi mare cum mare este și Drapelul Național desfășurat aici de membrii organizației ,,Noua Dreaptă’’. Aici și acum reînvățăm să ne cinstim înaintașii, să respectăm valorile și simbolurile noastre naționale, Drapelul, Imnul, limba română, cultura română, portul și cântecul popular, cântecele care ne-au însoțit istoria’’.

 

DSCN1732

 

 
Acompaniați de Orchestra ,,Plaiuri Transilvane’’, din Brașov și în prezentarea oficiată de Ioan Cristian Țăran și Simina Cota, pe scena festivalului au evoluat, fiind răsplătiți cu repetate și îndelungi aplauze, soliștii de muzică populară și patriotică Ciprian și Mihaela Istrate, Sava Negrean Brudașcu, Cristina Gheorghiu, Ionuț Langa, Traian Stoiță, Vasile Coca, Ovidiu Homorodean, Ghiorghiță Nicolae, Cosmina Șeulean, Ovidiu Furnea, Cristian Țăran, Roxana Iagăr, Rareș Măcinică, Marcel Părău, Dorina Oprea, Nelu Șopterean, Anghelina Timiș Lungu, Iulia Lungu, Maria Dan Golban, Marian Suciu, Valentina Teanc, ansamblurile folclorice din Daneș, Iernut, Cucerdea, Idicel Pădure, Ungheni, Țopa și Albești.

 

oarba 16

 

 
Copiii însoțiți de părinți și tinerii de vârsta liceului a fost interesați și de expozițiile de tehnică militară. Domnii căpitan Lazăr, plutonier adjutant Cândea, plutonier major Potor, de la Secția de pompieri Târnăveni, structură a Inspectoratului pentru Situații de Urgență Mureș, au făcut demonstrații practice de folosire a stingătoarelor de incendiu, a accesoriilor pentru descarcerare și prim ajutor. Aglomerație mare a fost și la expoziția prezentată de gruparea mobilă de jandarmi 0709 ,,Regele Ferdinand I’’, din Târgu Mureș. Domnul căpitan Ciprian Călușer și ajutoarele sale au satisfăcut curiozitatea celor interesați de utilizarea materialelor ultramoderne de intervenție AROP și materialelor antitero. În spațiul mai îndepărtat de scenă, au fost amenajate tarabe cu drapele, eșarfe și cocarde tricolore, cu apă rece, sucuri, înghețată, foarte căutate în acea zi caniculară. Terasele acoperite au fost refugiu pentru spectatorii care au căutat mai mult umbra decât berea, micii și frigăruile.

 

oarba 1

 

 
Ceremonialul militar și religios, bogatul program de muzică populară patriotică, prezența în număr mare a românilor la fiecare ediție a Festivalului de la Oarba de Mureș au valoarea unui legământ ,,Eroi ai neamului românesc, nu v-am uitat și nici nu vă vom uita atâta timp cât pe acest pământ românesc va viețui neamul românesc!’’

 

 

 

A consemnat
MIRCEA GHEBOREAN

Sursa: CUVANTUL LIBERwww.cuvantul-liber.ro

About radiotransilvania